Izvedba programa ROKA v ROKI: Opolnomočenje učiteljec_ic: Novice iz Slovenije
novice in dogodki
Field trials Update from Slovenia cover

V Sloveniji trenutno potekajo izvedbe programa ROKA v ROKI: Opolnomočenje učiteljev_ic v koordinaciji Pedagoškega inštituta.

Za nami je točno polovica programa, v katerem sodeluje 97 učiteljic in učiteljev ter 27 vodstvenih in svetovalnih delavcev_k izbranih šol. Program v Sloveniji izvajajo raziskovalke in raziskovalec s področja vzgoje in izobraževanja, ki so vsebine programa spoznavali na enoletnem izobraževanju pod vodstvom Univerze v Aarhusu na Danskem in Univerze Mid Sweden na Švedskem. Ekipo izvajalk in izvajalcev lahko podrobno spoznate v videu spodaj.

Prvi vtisi udeležencev_k so zelo pozitivni in izpostavljajo veliko potrebo po tovrstnih programih, ki v ospredje postavljajo učitelja in njegovo počutje. Udeleženci_ke poročajo o pomembnosti socialno-čustvenih kompetenc pri soočanju s stresnimi situacijami pri njihovem delu in kot prednost programa izpostavljajo, da je program namenjen osebnostni rasti učitelja in podpori učiteljem brez neposrednih pričakovanj za delo v razredu.

Eden od izvajalcev programa je povedal:

“ROKA v ROKI: Opolnomočenje učitelje_ic je edinstven projekt, ki zagotavlja profesionalen in oseben razvoj tako učiteljev_ic vključenih v program kot tudi trenerjev_k. Kot trenerju mi projekt ponuja vir izzivov, navdiha in dodatnih znanj. Po eni strani gre tukaj za razvijanje in spremljanje lastne prakse čuječnosti ter sprejemanja raznolikosti. Po drugi strani gre za delo z učitelji_cami, ki že poznajo prvine čuječnosti. Nenazadnje pa gre tudi za odkrivanje vsebin s posamezniki_cami, ki še niso toliko "domači" ali navdušeni nad njimi. Tako program omogoča premike pri krepitvi teh vsebin v naši družbi na različnih nivojih.”

Field trials Update from Slovenia article

PI ekipa ROKA v ROKI se zelo veseli nadaljevanja programa, pred nami je še 5 srečanj, od tega 3 v živo.

novice in dogodki
HIH_facebook_profile_01.jpg
29. junij 2023

ROKA v ROKI novičnik št. 5 prinaša pregled zadnjih novic in aktivnosti znotraj projekta. Več o tem v članku!

IDIZ Interview
15. februar 2023

Preberite intervju z Iris Marušić in Jeleno Matić Bojić z Inštituta za družboslovne raziskave Zagreb (ISRZ), partnerja programa ROKA V ROKI: Opolnomočenje učiteljic in učiteljev, ki vodi teoretični pregled temeljnih konceptov, pomembnih za podporo socialno-čustvenih kompetenc in/ali dobrobiti učiteljev, ter izvajanje programa ROKA V ROKI: Opolnomočenje učiteljic in učiteljev na Hrvaškem.

HIH_facebook_profile_01.jpg
30. januar 2023

ROKA v ROKI novičnik št. 4 prinaša pregled zadnjih novic in aktivnosti znotraj projekta. Več o tem v članku!

Can socio-emotional competencies and diversity awareness be assessed An overview of possibilities and challenges
21. september 2022

Preberite intervju z dr. Mojco Rožman in dr. Nino Roczen iz Inštituta za raziskave in informacije v izobraževanju Leibniz (DIPF - Leibniz Institute for Research and Information in Education), ki je partner projekta ROKA v ROKI: Opolnomočenje učiteljic in učiteljev in vodi evalvacijo programa.

Beskuren
19. avgust 2022

Helene Dahlström je z nami delila svoje misli in ideje o pomenu komponente zavedanja različnosti v projektu in programu usposabljanja.